Kan je door een tekenbeet allergisch worden aan rood vlees?
Alfa-galsyndroom, ook wel bekend als alfa-galallergie of roodvleesallergie, is een allergische reactie op galactose-α-1,3-galactose (alfa-gal), een koolhydraat dat voorkomt in het vlees van zoogdieren (zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, enz.).
Deze allergie wordt meestal veroorzaakt door een tekenbeet, met name van de Lone Star-teek (Amblyomma americanum) in de Verenigde Staten, maar ook door andere teken in verschillende delen van de wereld.
De symptomen van alfa-galsyndroom omvatten uitslag en jeuk, spijsverteringsproblemen en ademhalingsproblemen? In het ergste geval kan een levensbedreigende allergische reactie voorkomen ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de keel en tong, een snelle daling van de bloeddruk en bewustzijnsverlies.
De diagnose van alfa-galsyndroom wordt meestal gesteld door een allergoloog op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, inclusief een voorgeschiedenis van tekenbeten, en door middel van specifieke tests zoals een bloedonderzoek en een huidpriktest om een allergische reactie op alfa-gal te detecteren.
Bron: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alpha-gal-syndrome/symptoms-causes/syc-20428608
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2025-01-01 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|