. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Wordt de bloed-hersenbarrière beschadigd met de neuswisser bij het afnemen van een COVID-19 test?

Het nemen van een COVID-19-test met een neuswisser beschadigt de bloed-hersenbarrière niet.

Bij een nasofaryngeale test wordt een lange, flexibele wattenstaaf diep in het neusgat ingebracht, totdat het de nasofarynx bereikt, een gebied dat zich aan de achterkant van de neus en boven de keel bevindt. Dit is ver verwijderd van de bloed-hersenbarrière.

De procedure is veilig en wordt uitgevoerd door getraind medisch personeel. De swab wordt zachtjes ingebracht en draait een paar keer om cellen en slijm te verzamelen. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het niet schadelijk voor hersenstructuren of de bloed-hersenbarrière.

De bloed-hersenbarrière is diep gelegen en beschermd door verschillende lagen weefsel, waaronder de dura mater (een taaie beschermende laag), bot van de schedel, en hersenvloeistof. De swab komt niet in de buurt van deze structuren. De nasofarynx is een oppervlakkig gebied dat ver verwijderd is van de hersenen en hun beschermende barrière.

Soms zijn er misverstanden over de diepte en veiligheid van nasofaryngeale swabs, vooral vanwege het ongemak tijdens de test. Medische professionals volgen strikte richtlijnen om ervoor te zorgen dat de procedure veilig is. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen die suggereren dat een nasofaryngeale swab de bloed-hersenbarrière kan beschadigen.

Bron: https://www.who.int/publications/i/item/10665-331501

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-11 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid