Voor welke ziekten kan aspirine gebruikt worden?
Aspirine, ook bekend als acetylsalicylzuur, is een veelgebruikt geneesmiddel met verschillende medicinale eigenschappen. Hier is een overzicht van wat aspirine doet en hoe het werkt.
Aspirine helpt bij het verlichten van lichte tot matige pijn, zoals hoofdpijn, tandpijn, spierpijn, en menstruatiepijn. Aspirine verlaagt ook koorts door in te werken op het centrum in de hersenen dat de lichaamstemperatuur reguleert.
Aspirine kan ontstekingen verminderen, waardoor het nuttig is bij aandoeningen zoals artritis en andere ontstekingsziekten. In lage doses voorkomt aspirine de vorming van bloedstolsels door het remmen van de aggregatie van bloedplaatjes. Dit maakt het nuttig voor het verminderen van het risico op hartaanvallen en beroertes bij mensen met bepaalde risicofactoren.
Hoewel aspirine effectief is, kan het ook bijwerkingen hebben, vooral bij langdurig gebruik of in hoge doses. Aspirine kan irritatie van de maagwand veroorzaken, wat kan leiden tot maagpijn, misselijkheid, en in ernstige gevallen maagzweren of bloedingen. Omdat aspirine de bloedstolling vermindert, kan het gebruik ervan het risico op bloedingen verhogen, vooral bij mensen die ook andere bloedverdunnende medicijnen gebruiken of aandoeningen hebben die bloedingen veroorzaken.
Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor aspirine, wat kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, zwelling, en ademhalingsproblemen. Aspirine wordt over het algemeen niet aanbevolen voor kinderen en tieners met koorts of virale infecties vanwege het risico op het syndroom van Reye, een zeldzame maar ernstige aandoening.
Bron: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aspirin-oral-route/description/drg-20069781
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-29 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|