Wat is voorkamerfibrillatie?
Veel mensen hebben wel eens last van hartkloppingen. De meeste hartkloppingen zijn niet gevaarlijk. Maar hartkloppingen zoals bvb voorkamerfibrillatie verdienen wel aandacht.
Bij voorkamerfibrillatie gaan de voorkamers van het hart te snel samentrekken. Daardoor kunnen er bloedklonters ontstaan. Als deze bloedklonters in de hersenen terecht komen, kan dit aanleiding geven tot een beroerte met bijvoorbeeld verlammingen tot gevolg.
Voorkamerfibrillatie komt meestal bij ouderen voor (bvb 1 op 10 80-plussers) maar ook bij jongere mensen kan het voorkomen (bvb bij overgewicht of overmatig alcoholgebruik).
Meestal voel je niet dat je voorkamerfibrillatie hebt. Het gaat slechts uitzonderlijk samen met hartkloppingen of duizeligheid. Maar als je zelf je polsslag controleert en die is onregelmatig of sneller dan 110 slagen per minuut in rust, dan ga je best eens langs bij je huisarts. Hij kan een EKG maken en op die manier voorkamerfibrillatie opsporen. Normaal zal je huisarts bij 45-plussers bij elk dit even checken en een EKG maken zo nodig.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2024
|