Astma
In België hebben zowat 300.000 mensen astma. Naar schatting heeft 12% van de kinderen er last van. Maar wat is astma nu precies?
Bij astma bestaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen die lijdt tot een belemmering van de ademhaling. Mensen met astma hebben vooral last van kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. De klachten kunnen soms ook als een aanval voorkomen. Zulke aanvallen worden dan uitgelokt door stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, door prikkelende stoffen, door een verkoudheid of door een zware inspanning.
Astma is een typische ziekte waar aangeboren (genetische) factoren in combinatie met omgevingsfactoren (allergie, luchtverontreiniging) tot klachten lijden.
De dagelijkse behandeling bestaat uit puffers waarbij corticosteroiden worden ingeademd. Deze zijn zeer efficiënt om de onderliggende ontsteking te verminderen. Bij aanvallen worden puffers gebruikt die de luchtwegen gaan open zetten. Vaak worden deze samen met de corticosteroiden dagelijks in dezelfde puffer toegediend.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2024
|