Leukemie
Elk jaar krijgen in België een paar duizend mensen te horen dat ze leukemie of een lymfoom hebben. Maar wat betekenen deze twee ziekten nu precies?
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij het beenmerg te veel witte bloedcellen aanmaakt. De witte bloedcellen kunnen niet meer ontplooien tot rijpe witte bloedcellen en daardoor kunnen ze ons lichaam niet meer beschermen tegen ziekten.
De oorzaak van leukemie is niet exact bekend maar er is wel een erfelijke aanleg. Ook de blootstelling aan ioniserende straling en bepaalde chemische stoffen (benzeen en roken) kunnen de kans op leukemie verhogen.
Bij het maligne lymfoom wordt slechts één type van witte bloedcellen getroffen namelijk de lymfocyten. Bij maligne lymfomen zien we een zwelling van de lymfeklieren.
In de meeste gevallen kan de ziekte genezen of langdurig vertraagd worden. Maar leukemie kan niet geopereerd worden. Er zijn verschillende behandelingen voor leukemie zoals chemotherapie, bestraling, immunotherapie, beenmergtransplantatie en stamceltherapie.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2024
|