Homeopathie
Homeopathie komt van het Grieks "homoios" dat gelijksoortig betekent en "pathos" dat zoveel wil zeggen als lijden of ziekte.
Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die fel omstreden is. De basisprincipes van de homeopathie werden vanaf 1782 door Samuel Hahnemann geformuleerd.
De homeopathie maakt onder meer gebruik van dezelfde grondstoffen als de fytotherapie maar bij fytotherapie wordt de directe werking van de onverdunde grondstof gebruikt. Bij homeopathie wordt de initiële werkzame stof herhaaldelijk verdund en door schudden gedynamiseerd maar uiteindelijk blijft er van de werkzame stof geen spoor met over in de uiteindelijke verdunning.
Homeopathische middelen zijn afgeleid van middelen die in onverdunde toestand symptomen veroorzaken die lijken op die van de te bestrijden ziekte. Op deze basis wordt het middel geacht een effectieve werking te hebben.
Homeopathie heeft geen enkele wetenschappelijke basis. De veronderstelling dat middelen een sterkere werking krijgen door verdunning is in absolute tegenstrijd met de beginselen van de hedendaagse scheikunde en geneeskunde: de verdunningen zijn dermate groot, dat er geen molecuul van de beginstof in de oplossing wordt aangetroffen.
Uit talrijke, onafhankelijke, onderzoeken is duidelijk gebleken dat homeopathie niet werkzaam is.
De werking is volledig gebaseerd op placebo.
Homeopathie gebruikt niet allen verdunningen van planten maar ook van andere stoffen zoals giftige stoffen zoals arsenicum maar ook maanlicht...
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2024
|