Waarvoor dient chemotherapie en wat zijn de nevenwerkingen?
Chemotherapie is een behandeling die gebruikmaakt van krachtige medicijnen om kankercellen, te doden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van chemotherapie.
Chemotherapie richt zich op snel delende cellen, omdat kankercellen sneller delen dan de meeste normale cellen in het lichaam. Dit helpt om de groei en verspreiding van kanker te vertragen of te stoppen. Omdat de medicijnen door het hele lichaam circuleren, kan chemotherapie ook kankercellen aanpakken die zich hebben verspreid naar andere delen van het lichaam (metastasen).
De toediening kan via een infuus, in de vorm van pillen, door injecties of via crèmes of zalven gebeuren.
Chemotherapie wordt vaak gegeven in cycli, met periodes van behandeling afgewisseld met periodes van rust. Dit helpt het lichaam te herstellen tussen de behandelingen.
Chemotherapie heeft ook een aantal bijwerkingen zoals haaruitval, misselijkheid en braken, vermoeidheid, bloedarmoede, bloedingsneiging, pijnlijke ontsteking en zweren in de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en ten slotte beschadiging van zenuwen wat kan leiden tot pijn, tintelingen of gevoelloosheid, meestal in handen en voeten.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-29 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|