Wanneer spreken we over seksomanie?
Seksomanie, ook wel bekend als hyperseksualiteit of seksuele verslaving, verwijst naar een ongecontroleerde of dwangmatige drang naar seksuele activiteiten.
Seksomanie kan zich uiten in verschillende vormen, waaronder overmatig masturberen, frequente en risicovolle seksuele contacten, obsessie met pornografie, en constant zoeken naar seksuele bevrediging. Het wordt vaak beschouwd als een gedragsverslaving die aanzienlijke negatieve gevolgen kan hebben voor iemands persoonlijke, sociale en professionele leven.
Bij seksomanie komt vaak een onvermogen voor om seksuele impulsen te controleren. Mensen met seksomanie zijn constant bezig zijn met seksuele gedachten en fantasieën en hebben vaak onveilige of gevaarlijke seksuele activiteiten.
De oorzaken van seksomanie zijn complex en kunnen variëren. Mogelijke factoren zijn onder andere psychologische factoren, biologische factoren en omgevingsfactoren zoals blootstelling aan misbruik of een hyperseksuele omgeving in de jeugd.
De behandeling van seksomanie kan verschillende benaderingen omvatten, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en andere vormen van psychotherapie. Maar ook medicatie en zelfhulpgroepen zoals Sexaholics Anonymous (SA) hebben hun nut bewezen.
Het is belangrijk voor mensen die lijden aan seksomanie om professionele hulp te zoeken, aangezien het een complex en uitdagend probleem kan zijn om zelfstandig aan te pakken.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-29 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|