Kunnen flavanolen in chocolade diabetes voorkomen?
Flavanolen, een type bioactieve verbinding die voorkomt in cacao (en dus chocolade), worden vaak geprezen om hun mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder effecten op het verminderen van het risico op type 2 diabetes. Hoewel ze gunstig kunnen zijn, is het belangrijk om de nuances te begrijpen.
Flavanolen zijn natuurlijke antioxidanten die voorkomen in cacao, thee, bessen, appels en druiven. Ze hebben verschillende gunstige effecten op de gezondheid, zoals een verbeterde insulinegevoeligheid, waardoor cellen glucose efficiënter opnemen.
Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van flavanolrijke cacao kan leiden tot verbeterde insulinegevoeligheid en een betere regulatie van bloedsuikerspiegels.
Hoewel pure cacao flavanolen bevat die gunstig kunnen zijn, heeft chocolade, zoals het meestal wordt geconsumeerd, ook nadelen. De meeste commerciële chocolades bevatten veel suiker en ongezonde vetten, wat juist kan bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie.
De concentratie flavanolen in gewone chocolade is vaak relatief laag. Donkere chocolade met een hoog cacao-gehalte (70% of meer) bevat meer flavanolen, maar zelfs dan is het moeilijk om een therapeutische dosis te halen zonder teveel calorieën binnen te krijgen.
Flavanolen uit cacao hebben potentieel gunstige effecten op insulinegevoeligheid en glucoseregulatie, wat kan bijdragen aan de preventie van type 2 diabetes. Maar er bestaan nog geen studies die dit aantonen. Voor preventie van diabetes is een gezonde levensstijl de belangrijkste aanpak.
Bron: https://www.bmj.com/content/387/bmj-2023-078386
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-12-07 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|