. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Is konijnenkoorts ook gevaarlijk voor de mens?

Konijnenkoorts, beter bekend als tularemie, is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Hoewel het vooral voorkomt bij dieren zoals konijnen en hazen, kan het ook gevaarlijk zijn voor mensen, maar de risico's zijn over het algemeen goed beheersbaar mits tijdige behandeling.

Mensen kunnen tularemie oplopen door direct contact met besmette dieren (bijvoorbeeld tijdens het hanteren van dode of zieke dieren) of door het inademen van besmette deeltjes (bijvoorbeeld bij tuinieren of bij gebruik van een grasmaaier in besmette gebieden). Ook het drinken van besmet water en beten van besmette teken, muggen of andere insecten kunnen tot een infectie leiden.

De symptomen variëren afhankelijk van de manier van besmetting, maar kunnen bestaan uit koorts, koude rillingen, vermoeidheid, zweren op de huid bij contact met besmette dieren, gezwollen lymfeklieren en keelontsteking of longontsteking bij inademing van de bacterie.

Tularemie kan ernstig zijn als het niet behandeld wordt, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gelukkig is de ziekte goed te behandelen met antibiotica, zoals doxycycline of streptomycine. Onbehandeld kan de ziekte complicaties veroorzaken, zoals longontsteking of infecties in andere organen.

Vermijd contact met wilde dieren, vooral dode konijnen of hazen om besmetting te voorkomen. Draag handschoenen bij het hanteren van dieren of bij tuinieren, bescherm jezelf tegen tekenbeten en drink alleen schoon water uit betrouwbare bronnen.

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2025-01-07 - Copyright: Clinifacts 2025

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid