Kan je een blaasontsteking krijgen door een vuil toilet?
Het is niet onmogelijk om een blaasontsteking (urineweginfectie of UTI) op te lopen door het gebruik van een vuil toilet, hoewel het risico over het algemeen bijzonder klein is.
Alleen als je direct contact maakt met de toiletbril of andere besmette oppervlakken, kunnen bacteriën zoals E. coli van het toilet naar je huid worden overgedragen en mogelijk in je urinewegen terechtkomen. Vooral indien de geslachtsdelen direct in contact komen met het toilet bestaat er een kans.
Slechte handhygiëne na het gebruik van een vuil toilet kan ook leiden tot bacteriële overdracht. Als je na gebruik van het toilet je handen niet goed wast, kunnen bacteriën via aanraking naar de urinewegen worden overgebracht. Bij het doorspoelen van een toilet zonder deksel kunnen kleine druppels water met bacteriën rondspatten en op de huid of kleding terechtkomen. Als deze bacteriën in contact komen met de urinewegen, kunnen ze een infectie veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is een bacteriële infectie, meestal veroorzaakt door E. coli, die normaal gesproken in de darmen leeft. Deze bacteriën kunnen vanuit de anus naar de urethra (urinebuis) en vervolgens naar de blaas migreren.
Vrouwen hebben een kortere urethra dan mannen, wat het voor bacteriën gemakkelijker maakt om de blaas te bereiken. Seksuele activiteit kan bacteriën in de urethra brengen, wat het risico op een blaasontsteking verhoogt. Het niet volledig leegmaken van de blaas kan leiden tot bacteriegroei en infectie.
Bron: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults?dkrd=hiscr0045
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-04 - Copyright: Clinifacts 2025
|