Wat is polio en in welke landen komt het nog voor?
Polio, of poliomyelitis, is een zeer besmettelijke virale ziekte die het zenuwstelsel aantast en in ernstige gevallen verlamming kan veroorzaken. Het poliovirus verspreidt zich voornamelijk via de fecaal-orale route, vaak door besmet water of voedsel.
Er zijn drie typen poliovirussen: type 1, type 2 en type 3. Vaccinatie heeft geleid tot een drastische afname van polio wereldwijd, maar de ziekte is nog niet volledig uitgeroeid. De meeste mensen die met het poliovirus besmet raken, vertonen geen symptomen. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze variëren van milde griepachtige symptomen tot ernstige neurologische complicaties zoals acute slappe verlamming (bij minder dan 1% van de geïnfecteerden), wat leidt tot permanente spierzwakte en soms blijvende invaliditeit.
Dankzij wereldwijde vaccinatiecampagnes onder leiding van organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) is polio bijna uitgeroeid. Er zijn echter nog enkele landen waar polio endemisch is of waar er recentelijk uitbraken zijn geweest zoals Afghanistan, Pakistan, enkele landen in Afrika en Zuid-Oost Azië en het Midden-Oosten zoals in Gaza.
Recente uitbraken in Gaza of in andere landen zijn vooral te wijten aan onvoldoende vaccinatie en de leefomstandigheden waarbij het moeilijk is om mensen met polio te isoleren.
Bron: https://www.who.int/health-topics/poliomyelitis#tab=tab_1
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-30 - Copyright: Clinifacts 2024
|