Werken antiverouderingspillen echt?
De effectiviteit van antiverouderingspillen is een onderwerp van veel discussie en onderzoek binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Hier zijn enkele belangrijke punten over de huidige stand van zaken.
Veel antiverouderingssupplementen bevatten ingrediënten zoals antioxidanten (vitamine C, E), co-enzym Q10, resveratrol, en omega-3 vetzuren. Deze stoffen worden geprezen om hun vermogen om oxidatieve stress te verminderen en celveroudering tegen te gaan.
De wetenschappelijke validatie van veel antiverouderingssupplementen is nog steeds beperkt. Hoewel sommige ingrediënten veelbelovend zijn in laboratoriumstudies, is het bewijs van hun effectiviteit in menselijke studies vaak beperkt of inconsistent. Veel van de voordelen die worden geclaimd door fabrikanten van antiverouderingspillen zijn gebaseerd op voorlopige resultaten en niet op grootschalige, gecontroleerde klinische onderzoeken.
Onderzoekers ontdekten dat de metaboliet NAD+ een belangrijke rol speelt bij het herstel van DNA. Zij behandelden oudere muizen met NMN, een stof die een voorloper is van NAD+ en uiteindelijk NAD+ kan vormen. Na de behandeling was er weer meer NAD+ in de muizencellen. Cellen kregen zo weer beter de mogelijkheid om DNA te repareren.
Hoewel sommige antiverouderingspillen veelbelovend lijken en bepaalde positieve effecten op hebben op bepaalde stoffen, is er nog steeds een gebrek aan sterk, overtuigend bewijs dat ze daadwerkelijk veroudering kunnen vertragen of omkeren bij mensen.
Bron: https://www.science.org/doi/10.1126/science.aad8242
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-15 - Copyright: Clinifacts 2025
|