Kan een warmtepen helpen tegen muggenbeten?
Warmtepennen, ook wel bekend als hittebehandelingsapparaten of "thermo-pennen", werken door lokale warmte toe te passen op de plaats van de muggenbeet. Deze apparaten zouden de jeuk, zwelling en pijn verminderen die geassocieerd worden met insectenbeten.
De punt van de warmtepennen wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur, meestal tussen 45 en 50 graden Celsius. De warmte zou de eiwitten uit het speeksel van de mug te denatureren. Deze eiwitten zijn vaak de oorzaak van de jeuk en ontsteking. De warmte kan de pijnreceptoren in de huid tijdelijk overbelasten, wat kan helpen om het jeukgevoel te verminderen.
Veel gebruikers melden dat de jeuk aanzienlijk afneemt na het gebruik van een warmtepen. Dit effect treedt direct na de behandeling op maar duurt helaas niet lang. Maar warmtepennen kunnen ook bijwerkingen veroorzaken zoals irritaties en meer jeuk. Soms treden zelfs brandwonden op bij herhaald of langdurig gebruik. De warmte kan ook een klein wondje veroorzaken dat later kan infecteren.
Naast warmtepennen zijn er andere manieren om muggenbeten te behandelen zoals crèmes met hydrocortison of koude kompressen .
Kortom, warmtepennen zijn geen aanbevolen manier om op een effectieve en veilige manier de symptomen van muggenbeten te verlichten.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10309056/
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-15 - Copyright: Clinifacts 2024
|