Bestaat er een heelkundige ingreep tegen migraine?
Er zijn verschillende heelkundige ingrepen die worden uitgevoerd voor de behandeling van migraine, vooral door artsen die zich niet baseren op wetenschappelijk onderbouwde behandelingen.
Bij occipitale zenuwstimulatie wordt een neurostimulator geimplanteerd. Deze geeft elektrische pulsen die zouden helpen bij migraineaanvallen. Een neurostimulator kan ook geïmplanteerd worden om de sfenopalatine ganglionzenuw te stimuleren. De resultaten zeer onvoorspelbaar en de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is pover, vooral bij echte migraine patiënten.
Botox-injecties in specifieke spieren van het hoofd en de nek verminderen van de spieractiviteit die hoofdpijnaanvallen veroorzaken. Maar bij echte migraine blijkt ook dit niet nuttig te zijn.
Bij microvasculaire decompressie worden bloedvaten die druk uitoefenen op zenuwen in het hoofd verplaatst of verwijderd. Dit is een minder gebruikelijke ingreep en wordt meestal alleen overwogen in ernstige gevallen. Een andere operatie zal de zenuw losmaken van de voorhoofdsspier en het bot. Dat zou irritatie tussen de zenuw en de spier oplossen en zo migraine voorkomen. Helaas is hier geen wetenschappelijk bewijs voor en zijn slechts zeer weinig patiënten hiermee beter.
In het algemeen bestaat er geen bewijs dat heelkundige ingrepen werken tegen migraine. In de zeldzame gevallen waar deze ingrepen wel succesvol waren, ging het waarschijnlijk niet om migraine maar een andere vorm van hoofdpijn.
Bron: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/diagnosis-treatment/drc-20360207
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-01 - Copyright: Clinifacts 2024
|