Kunnen mondmaskers tot CO2-vergiftiging leiden?
Mondmaskers leiden niet tot CO2-vergiftiging. Dit is een misverstand dat door sommige mensen wordt verspreid, maar het wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.
Mondmaskers, inclusief chirurgische maskers en stoffen maskers, zijn ontworpen om ademhaling mogelijk te maken terwijl ze druppeltjes tegenhouden. Ze laten lucht door, wat betekent dat zuurstof kan worden ingeademd en koolstofdioxide kan worden uitgeademd.
CO2-moleculen zijn zeer klein en kunnen gemakkelijk door de meeste maskermaterialen heen diffunderen. Dit betekent dat CO2 dat tijdens het uitademen wordt geproduceerd, niet in significante hoeveelheden in het masker wordt vastgehouden.
Chirurgische maskers en N95-maskers worden al vele jaren veilig en effectief gebruikt door gezondheidswerkers, vaak voor lange periodes. Er is geen bewijs dat dit heeft geleid tot CO2-vergiftiging of hypercapnie (een gevaarlijk hoge concentratie CO2 in het bloed).
Verschillende studies hebben aangetoond dat het dragen van mondmaskers geen significante invloed heeft op de bloedgasspiegels van gezonde mensen. Dit geldt ook voor mensen die gedurende langere tijd maskers dragen, zoals gezondheidswerkers.
Het is belangrijk om de wetenschap te volgen en geen ongefundeerde claims te verspreiden die de volksgezondheid kunnen schaden. Mondmaskers zijn een bewezen effectieve maatregel om de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals COVID-19 te verminderen zonder schadelijke gevolgen voor de ademhaling van gezonde personen.
Bron: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-12 - Copyright: Clinifacts 2024
|