Waarom blijft bloeddonatie noodzakelijk?
Bloeddonatie blijft noodzakelijk om verschillende belangrijke redenen. Bloeddonaties zijn essentieel voor de gezondheidszorg en spelen een cruciale rol bij het redden van levens en het verbeteren van de gezondheid van patiënten.
In situaties zoals ongevallen, natuurrampen, en chirurgische ingrepen kan bloedverlies levensbedreigend zijn. Direct beschikbare bloeddonaties kunnen levens redden door het bloedverlies snel te vervangen. Maar ook veel kankerpatiënten, vooral diegenen die chemotherapie ondergaan, hebben regelmatig bloedtransfusies nodig om de bloedwaarden op peil te houden.
Patiënten met ernstige bloedarmoede, veroorzaakt door aandoeningen zoals thalassemie of sikkelcelziekte, hebben vaak regelmatige bloedtransfusies nodig. Maar ook bij bepaalde leverziekten zijn transfusies noodzakelijk.
Voor heelkundige ingrepen zoals hartoperaties of orthopedische ingrepen, kan een voorraad bloed nodig zijn om eventuele bloedingen tijdens de operatie op te vangen. Patiënten die orgaantransplantaties ondergaan, hebben vaak bloedtransfusies nodig zowel tijdens als na de operatie. Complicaties tijdens de bevalling, zoals postpartum bloeding, kunnen bloedtransfusies vereisen om het leven van de moeder te redden.
Bloed en bloedcomponenten hebben een beperkte houdbaarheid. Rode bloedcellen kunnen tot 42 dagen bewaard worden, bloedplaatjes slechts 5 tot 7 dagen, en plasma kan tot een jaar worden ingevroren. Dit betekent dat er een constante aanvoer van vers gedoneerd bloed nodig is om de voorraad op peil te houden.
Bron: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blood-safety-and-availability
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-11 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|