. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Kan je COVID-19 tegenhouden met zonlicht?

Zonlicht kan een rol spelen in het verminderen van de overlevingskans van het SARS-CoV-2-virus op oppervlakken en in de lucht, maar het kan COVID-19 niet volledig tegenhouden.

UV-straling, met name UV-C, kan virussen inactiveren door hun genetisch materiaal te beschadigen. Dit proces wordt fotodimerisatie genoemd en leidt tot de vernietiging van het virale RNA of DNA, waardoor het virus niet langer infectieus is.

Studies hebben aangetoond dat UV-C-straling effectief is in het inactiveren van SARS-CoV-2 op verschillende oppervlakken en in aerosolen. Echter, UV-C-straling is schadelijk voor de menselijke huid en ogen en kan daarom niet direct worden gebruikt voor desinfectie van mensen of openbare ruimtes zonder beschermende maatregelen.

Het natuurlijke zonlicht dat de aarde bereikt, bestaat voornamelijk uit UV-A en UV-B straling, die minder effectief zijn in het inactiveren van virussen dan UV-C. Hoewel UV-B een zekere mate van virale inactivatie kan bieden, is het minder krachtig dan UV-C en werkt het trager.

Hoewel zonlicht en UV-straling kunnen bijdragen aan het inactiveren van SARS-CoV-2 op oppervlakken en in de lucht, is het niet voldoende om COVID-19 volledig tegen te houden. Het blijft belangrijk om andere preventieve maatregelen te volgen, zoals het dragen van maskers, sociale afstand houden, en handen wassen.

Bron: https://www.nature.com/articles/s41598-020-79600-8

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-09 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid