Zijn apenpokken gevaarlijk voor de mens?
Apenpokken (monkeypox) kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, hoewel de ernst van de ziekte kan variëren. Apenpokken is een virale ziekte die lijkt op de pokken, veroorzaakt door het monkeypox-virus, een orthopoxvirus.
De symptomen van apenpokken bij mensen beginnen meestal met koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, opgezette lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na enkele dagen ontwikkelt zich uitslag, vaak beginnend op het gezicht en zich vervolgens verspreidend naar andere delen van het lichaam. De uitslag verandert in blaasjes en korstjes die uiteindelijk van de huid vallen.
De ziekte kan in sommige gevallen ernstiger zijn, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ernstige gevallen kunnen leiden tot complicaties zoals longontsteking, sepsis, encefalitis (hersenzwelling), en ooginfecties die tot verlies van gezichtsvermogen kunnen leiden.
Er zijn twee hoofdtakken van het monkeypox-virus: de Centraal-Afrikaanse (Congo Basin) stam en de West-Afrikaanse stam. De Centraal-Afrikaanse stam is doorgaans ernstiger, met een hogere mortaliteit (tot 10%) in vergelijking met de West-Afrikaanse stam, die een lagere mortaliteit heeft (1-3%).
Apenpokken wordt verspreid door direct contact met het bloed, lichaamsvloeistoffen, of huidlaesies van geïnfecteerde dieren, en mogelijk door consumptie van onvoldoende verhit vlees van besmette dieren. Mens-op-mens overdracht gebeurt voornamelijk door respiratoire druppels, direct contact met lichaamsvloeistoffen, of indirect contact via besmette objecten.
Bron: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-11 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|