. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Waarom komen beroertes vaak voor bij COVID-19?

Beroertes komen relatief vaak voor bij COVID-19 patiënten door een combinatie van factoren die samenhangen met de infectie en de reactie van het lichaam daarop.

COVID-19 kan leiden tot een verhoogde bloedstolling, een aandoening bekend als hypercoagulabiliteit. Dit kan resulteren in de vorming van bloedstolsels (trombose), die de bloedtoevoer naar de hersenen kunnen blokkeren en zo een beroerte kunnen veroorzaken.

Het SARS-CoV-2-virus kan de binnenkant van bloedvaten, het endotheel, beschadigen. Deze schade kan ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan de vorming van stolsels. Endotheliale disfunctie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van beroertes tijdens een COVID-19 infectie.

De ernstige ontstekingsreactie die optreedt bij sommige COVID-19 patiënten, vaak aangeduid als een "cytokinestorm", kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van bloedstolsels. De verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam kan de bloedvaten beschadigen en stollingsprocessen in gang zetten .

Veel COVID-19 patiënten hebben onderliggende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, en hartziekten, die op zichzelf het risico op beroertes verhogen. De combinatie van COVID-19 met deze aandoeningen kan het risico verder verhogen. Ziekenhuisopnames en langdurige immobilisatie bij ernstige COVID-19 kunnen bijdragen aan de vorming van diepe veneuze trombose (DVT), die kan leiden tot longembolieën en beroertes als een stolsel losraakt en naar de hersenen reist.

Bron: https://karger.com/ced/article/49/4/451/77892/Mechanisms-of-Stroke-in-COVID-19

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-05-02 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid