Waren er meer zelfmoorden tijdens de coronacrisis?
De impact van de coronacrisis op zelfmoordcijfers varieerde wereldwijd, met enkele landen die een stijging zagen, terwijl andere landen stabiele of zelfs dalende cijfers rapporteerden.
In het algemeen werd gevreesd dat de coronapandemie zou leiden tot een toename van zelfmoorden vanwege factoren zoals sociale isolatie, economische onzekerheid, en verminderde toegang tot geestelijke gezondheidszorg. Echter, de werkelijke impact varieerde per land en regio.
In Japan werd een significante stijging van zelfmoorden gemeld, vooral onder vrouwen en jongeren tijdens bepaalde periodes van de pandemie. In de VS waren de gegevens gemengd. Sommige studies meldden geen significante toename van zelfmoorden, terwijl andere een stijging in bepaalde demografische groepen, zoals jongeren en Afro-Amerikanen, rapporteerden.
In verschillende Europese landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, werden geen significante veranderingen in de zelfmoordcijfers gemeld tijdens de eerste golven van de pandemie. In Nederland bleven de zelfmoordcijfers gedurende de eerste fase van de pandemie relatief stabiel, volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Australië rapporteerde stabiele of dalende zelfmoordcijfers tijdens de eerste maanden van de pandemie, wat mogelijk te danken is aan uitgebreide overheidssteun en verbeterde toegang tot geestelijke gezondheidszorg.
Bron: https://www.cdc.gov/suicide/facts/data.html
Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2021/zelfdoding-in-nederland-een-overzicht-vanaf-1950
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-11 - Copyright: Clinifacts 2024
|