. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Hoe lang blijven die COVID-19 antistoffen bestaan?

De duur van COVID-19 antistoffen in het lichaam varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de infectie, de leeftijd en gezondheid van de persoon, en of ze zijn gevaccineerd. Hier is een overzicht van de huidige bevindingen over de levensduur van antistoffen tegen COVID-19.

Na een SARS-CoV-2-infectie ontwikkelen de meeste mensen binnen enkele weken antistoffen. Deze antistoffen zijn vooral gericht tegen het spike-eiwit en het nucleocapside-eiwit van het virus. Studies hebben aangetoond dat antistofniveaus doorgaans binnen de eerste drie maanden na infectie pieken en daarna beginnen af te nemen. Echter, detecteerbare niveaus blijven bij veel mensen nog steeds aanwezig na zes maanden.

Sommige onderzoeken suggereren dat antistoffen, met name de neutraliserende antistoffen, nog steeds detecteerbaar zijn tot 12 maanden na infectie, hoewel op lagere niveaus. Naast circulerende antistoffen ontwikkelen veel mensen geheugen B-cellen die, bij hernieuwde blootstelling aan het virus, snel nieuwe antistoffen kunnen produceren, wat suggereert dat er een langdurige vorm van bescherming kan bestaan .

Vaccinatie tegen COVID-19 induceert een sterke antistofrespons, vaak met hogere antistoftiters dan die gezien na natuurlijke infectie. Dit geldt vooral na de tweede dosis van een mRNA-vaccin zoals Pfizer-BioNTech of Moderna. Uit studies blijkt dat de antistofniveaus na vaccinatie hoog blijven gedurende minstens zes maanden. De mate van afname varieert, maar bescherming tegen ernstige ziekte blijft meestal behouden.

Bron: https://www.nature.com/articles/s41577-021-00550-x

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-13 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid