. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Waarom zijn knijten zo vervelend?

Knijten, ook wel bekend als knutten, zandvliegen of steekvliegen, zijn kleine vliegende insecten die bekend staan om hun vervelende en vaak pijnlijke beten.

Knijten bijten om bloed te zuigen, wat nodig is voor hun voortplanting. Hun beten kunnen pijnlijk zijn en een brandend of jeukend gevoel veroorzaken. Dit komt doordat hun speeksel irriterende stoffen bevat. De beten van knijten veroorzaken vaak intense jeuk en zwelling. Dit kan leiden tot ongemak en zelfs infecties als gevolg van krabben. De immuunreactie op het speeksel van de knijten is verantwoordelijk voor deze symptomen.

Knijten komen vaak in grote aantallen voor en kunnen zeer agressief zijn, vooral in vochtige, moerassige gebieden. Hun kleine formaat maakt het moeilijk om ze te zien en te vermijden, waardoor mensen vaak meerdere beten tegelijk oplopen. In sommige delen van de wereld kunnen knijten ziekten overbrengen, zoals het blauwtong-virus bij vee en het Oropouche-virus bij mensen. Dit maakt hun beten niet alleen vervelend, maar ook potentieel gevaarlijk.

In landen zoals Noorwegen, Zweden, Schotland, en Ierland zijn knijten bijzonder veelvoorkomend. Ze zijn vooral een plaag in de zomermaanden in gebieden met veel meren, moerassen en andere vochtige omgevingen. Ook in Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australie komen ze vaal voor.

Knijten zijn vaak actief tijdens de schemering en de nacht, tijden waarop mensen buiten willen genieten van de koele lucht. Dit maakt het lastig om buitenactiviteiten te ondernemen zonder gestoord te worden door deze insecten.

Bron: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/vector-borne-diseases

Bron: https://www.gnatwork.ac.uk/sites/gnatwork/files/content/attachments/2020-06-08/Art%20Borkent%20World%20catalog%202020.pdf

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-05-01 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid