. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Zijn alle coronavirussen gevaarlijk?

De coronavirussen horen tot een grote familie van virussen die positief enkelstrengig RNA hebben als genetisch materiaal. Coronavirussen zijn zoals de rhinovirussen vaak de oorzaak van een gewone verkoudheid.

Zij zijn vooral actief in de winter en de lente. Er zijn een 30-tal stammen van het coronavirus bekend maar slecht zeven kunnen de mens infecteren: HCoV-229E, HCoV-OC43, SARS-CoV, HCoV-NL63, HKU1-nCoV, MERS-CoV en ten slotte SARS-CoV-2 dat we ook kennen als het Wuhan-virus. SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome en MERS komt van Middle East respiratory syndrome.

Het zijn vooral SARS, MERS en SARS-CoV-2 die een fatale longontsteking kunnen veroorzaken. De andere coronavirussen veroorzaken vaak een gewone verkoudheid of zijn niet besmettelijk voor de mens. Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV. De besmetting wordt in verband gebracht met een vismarkt in Wuhan, waar ook levende dieren, zoals otters, dassen en slangen, illegaal werden verhandeld. De markt werd daarop gesloten.

Infectie met het virus veroorzaakt griepachtige symptomen en leidt bij sommige patiënten tot longontsteking. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwde de uitbraak vanwege de snelle verspreiding en de ernst vanaf 30 januari 2020 als een wereldwijde medische noodsituatie.

Bron: https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-10 - Copyright: Clinifacts 2025

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid