Is buikvet een betere parameter voor obesitas dan de BMI?
Buikvet (visceraal vet) wordt vaak beschouwd als een betere parameter voor het beoordelen van obesitas en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's dan de Body Mass Index (BMI).
Het buikvet weerspiegelt de vetophoping rond de buik en organen. Dit type vet wordt geassocieerd met een hoger risico op metabole syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, en andere chronische aandoeningen.
De BMI geeft alleen een algemene maat van gewicht in verhouding tot lengte, zonder rekening te houden met de verdeling van vet. Mensen met een hoge spiermassa kunnen een hoge BMI hebben zonder een verhoogd gezondheidsrisico, terwijl mensen met een normale BMI nog steeds een schadelijke hoeveelheid buikvet kunnen hebben.
Sommige studies suggereren dat de tailleomtrek en de taille-heupverhouding betere indicatoren zijn voor het beoordelen van het risico op obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen dan de BMI. Het meten van buikvet geeft een meer directe indicatie van de vetverdeling en het daarmee gepaarde risico op metabolische en cardiovasculaire ziekten.
Bron: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03095-3
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2022-02-22 - Copyright: Clinifacts 2025
|