. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Is een bloedonderzoek nuttig bij vermoeden van een COVID-19 infectie?

Een bloedonderzoek kan nuttig zijn in de context van een COVID-19-infectie, maar het is niet het primaire diagnostische hulpmiddel. Hier zijn enkele situaties waarin een bloedonderzoek nuttig kan zijn.

Een bloedonderzoek kan worden gebruikt om antilichamen tegen SARS-CoV-2 te detecteren, wat kan aangeven of iemand eerder is geïnfecteerd met het virus. Dit type test is nuttig om te bepalen of iemand in het verleden COVID-19 heeft gehad, vooral als de persoon geen symptomen had of als de infectie lang geleden plaatsvond. Het is echter niet geschikt voor het diagnosticeren van een acute (huidige) infectie.

Bloedonderzoek kan worden gebruikt om de immuunrespons na vaccinatie of na een infectie te beoordelen door het meten van specifieke antilichamen of andere immuunmarkers. Bij patiënten die ernstig ziek zijn door COVID-19, kan bloedonderzoek worden gebruikt om bepaalde biomarkers te meten die wijzen op ontsteking, orgaanschade of stollingsproblemen. Voorbeelden van dergelijke markers zijn D-dimeer (voor stolling), C-reactief proteïne (voor ontsteking), en lever- of nierfunctietests.

In sommige gevallen kan een bloedonderzoek nuttig zijn om andere oorzaken van symptomen uit te sluiten of om te bepalen of er sprake is van een bijkomende infectie of aandoening.

Voor de diagnose van een acute COVID-19-infectie blijft de PCR-test of een antigeentest op een monster uit de luchtwegen (bijvoorbeeld via een neus- of keelswab) de gouden standaard. Deze tests detecteren de aanwezigheid van het virus zelf en geven snel aan of iemand momenteel besmet is.

Bron: https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/jcm.00512-20

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2022-12-01 - Copyright: Clinifacts 2025

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid