Beschermt liraglutide tegen dementie?
Liraglutide is een glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptor agonist die voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes en obesitas. Het werkt door de insulinesecretie te verhogen, de glucagonsecretie te verminderen, en de maaglediging te vertragen.
Er is groeiende interesse in de mogelijke neuroprotectieve effecten van GLP-1 receptor agonisten, waaronder liraglutide, maar het bewijs is nog niet definitief. In diermodellen van neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, hebben GLP-1 receptor agonisten zoals liraglutide veelbelovende resultaten laten zien.
Er zijn enkele kleine klinische studies en pilotonderzoeken uitgevoerd bij mensen met milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer. Sommige van deze studies suggereren dat liraglutide de cognitieve functie kan verbeteren of de achteruitgang kan vertragen, maar de resultaten zijn niet eenduidig.
Grotere, gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische onderzoeken zijn momenteel gaande om de effectiviteit en veiligheid van liraglutide bij de behandeling van cognitieve stoornissen en dementie verder te onderzoeken. De resultaten van deze studies zullen belangrijk zijn om te bepalen of liraglutide een rol kan spelen in de preventie of behandeling van dementie.
Hoewel er veelbelovend preklinisch en vroeg klinisch onderzoek is dat suggereert dat liraglutide en andere GLP-1 receptor agonisten neuroprotectieve eigenschappen kunnen hebben, is er momenteel onvoldoende bewijs om te concluderen dat liraglutide effectief is bij het beschermen tegen dementie bij mensen.
Bron: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/alz.057848
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-04 - Copyright: Clinifacts 2024
|