Maken we met herhaalde vaccinaties ons immuunsysteem lui?
Herhaalde vaccinaties maken ons immuunsysteem niet lui. Integendeel, vaccinaties trainen en versterken het immuunsysteem, waardoor het beter voorbereid is om gevaarlijke infecties te bestrijden.
Het immuunsysteem bestaat uit een aangeboren (snelle, algemene verdediging) en een adaptieve (gerichte, langdurige bescherming) component. Vaccinaties activeren het adaptieve immuunsysteem.
Het immuunsysteem krijgt bij vaccinatie een veilige oefening door blootstelling aan een onschadelijk deel van een ziekteverwekker (bijvoorbeeld een eiwit, verzwakt virus, of genetisch materiaal). Geheugencellen (B- en T-cellen) worden aangemaakt die de ziekteverwekker kunnen herkennen en vernietigen bij een toekomstige infectie.
Sommige vaccins vereisen herhaalde doses of boosters, omdat bij sommige vaccins, zoals die tegen tetanus, de bescherming na verloop van tijd afneemt, waardoor. Herhaling van het vaccin is ook nodig wanneer bijvoorbeeld bij griep en COVID-19 het virus voortdurend muteert. Bij sommige vaccins, zoals hepatitis B, is een serie van injecties nodig om een optimale immuunrespons te bereiken.
Het idee dat vaccinaties het immuunsysteem lui maken, is gebaseerd op een misvatting. Hier zijn enkele redenen waarom dat niet klopt. Vaccins simuleren infecties zonder schade. Ze bootsen een infectie na, waardoor het immuunsysteem werkt zoals het bedoeld is, maar zonder de risico's van een echte ziekte.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2022-02-22 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|