Kan een ultraviolette desinfectielamp het COVID-19 virus doden?
Een ultraviolette (UV) desinfectielamp kan het COVID-19 virus doden, maar er zijn enkele belangrijke details en beperkingen die je in acht moet nemen.
UV-A en UV-B straling worden meestal niet gebruikt voor desinfectie. UV-A heeft het minst energieke vermogen en UV-B heeft iets meer energie, maar beide zijn niet effectief genoeg voor het doden van virussen zoals SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt.
UV-C straling is het meest effectief voor desinfectie. Het heeft een golflengte van ongeveer 200-280 nanometer en kan de DNA of RNA van micro-organismen, zoals virussen en bacteriën, beschadigen, waardoor ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en afsterven. UV-C lampen worden veel gebruikt in ziekenhuizen, laboratoria en sommige openbare ruimtes om oppervlakken, lucht en water te desinfecteren.
Studies hebben aangetoond dat UV-C straling effectief is in het inactiveren van SARS-CoV-2. Hierbij zijn enkele belangrijke overwegingen. Om effectief te zijn, moet de UV-C straling direct in contact komen met het virus. Schaduwen of obstakels kunnen de effectiviteit verminderen. De tijd die nodig is om het virus te inactiveren varieert afhankelijk van de intensiteit van de UV-C straling en de afstand tot het oppervlak. In het algemeen zijn slechts enkele seconden tot minuten van blootstelling voldoende.
Professionele UV-C desinfectielampen kunnen effectief zijn in het doden van het COVID-19 virus, mits ze op de juiste manier worden gebruikt. De toestellen die aangeboden worden aan het grote publiek zijn meestal ontoereikend.
Bron: https://www.cdc.gov/niosh/docs/2009-105/pdfs/2009-105.pdf?id=10.26616/NIOSHPUB2009105
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2022-12-01 - Copyright: Clinifacts 2024
|