Kan het Nipah-virus ook mensen besmetten?
Het Nipah-virus is een zoönotisch virus, wat betekent dat het kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het virus behoort tot de familie Paramyxoviridae, en de Henipavirus-groep. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1999 tijdens een uitbraak onder varkens en mensen in Maleisië en Singapore.
Mensen kunnen besmet raken door direct contact met geïnfecteerde dieren, zoals vleermuizen (de natuurlijke reservoirhosts van het virus) en varkens, of met hun lichaamsvloeistoffen. Mens-op-mens overdracht kan plaatsvinden via contact met lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Infectie kan ook door consumptie van besmet voedsel zoals sap van dadelpalmen dat besmet is geraakt door vleermuizen.
De symptomen van een Nipah-virusinfectie variëren van mild tot ernstig en kunnen omvatten koorts en hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid, verwardheid en bewustzijnsverlies en ademhalingsproblemen.
De incubatietijd, de periode tussen blootstelling en het begin van de symptomen, is doorgaans 5-14 dagen, maar kan oplopen tot 45 dagen. Het Nipah-virus is gevaarlijk vanwege de hoge mortaliteit, die varieert tussen de 40% en 75%, afhankelijk van de uitbraak. Er is geen specifieke behandeling of vaccin voor het Nipah-virus, waardoor ondersteunende zorg de belangrijkste behandelingsoptie is.
Bron: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/nipah-virus
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-07-15 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|