. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Wat kan je doen tegen snurken?

Snurken kan niet alleen storend zijn voor degene die het doet, maar ook voor mensen in de omgeving. Gelukkig zijn er verschillende manieren om snurken te verminderen of te voorkomen, afhankelijk van de oorzaak.

Slapen op je rug kan ervoor zorgen dat je tong en zachte gehemelte naar achteren vallen, wat de luchtwegen kan blokkeren en snurken veroorzaakt. Op je zij slapen kan dit voorkomen. Een lichaamskussen dat je in een zijligging ondersteunt, kan helpen om je in deze positie te houden tijdens de slaap.

Overgewicht, vooral rond de nek, kan de luchtwegen vernauwen, wat snurken verergert. Afvallen kan helpen om de druk op de luchtwegen te verminderen. Net als alcohol kunnen slaapmiddelen en sedativa de spieren in de keel ontspannen en snurken veroorzaken. Roken irriteert de luchtwegen en kan leiden tot ontsteking en zwelling, wat snurken verergert. Stoppen met roken kan helpen om de luchtwegen vrij te houden.

Voldoende en regelmatige slaap kan helpen om snurken te verminderen. Vermoeidheid kan namelijk leiden tot diepere slaap, waarbij de spieren meer ontspannen en snurken kan optreden.

Er zijn mondstukken, mandibulaire repositie apparaten (MRA), beschikbaar die de onderkaak of tong op hun plaats houden, waardoor de luchtwegen open blijven tijdens de slaap. Voor mensen met slaapapneu, een aandoening die vaak gepaard gaat met snurken, kan een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) nuttig zijn. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtwegen open blijven door middel van constante luchtdruk.

Als het snurken gepaard gaat met andere symptomen zoals overmatige vermoeidheid overdag, stoppen met ademhalen tijdens de slaap, of wakker worden met een gevoel van verstikking, kan slaapapneu de oorzaak zijn. Een slaaponderzoek kan dit bevestigen en helpen om een passende behandeling te vinden.

Bron: https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.6060

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2023-12-11 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid