Hersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking is ook gekend als meningitis. Het betreft een infectie van de membranen die rond de hersenen en het ruggenmerg zitten. Maar waarom is de ziekte zo gevaarlijk?
De ontsteking van de hersenvliezen kan worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Deze infectie veroorzaakt dan hoofdpijn, nekstijfheid, koorts, verminderd bewustzijn, braken en overgevoeligheid voor licht of geluid. Bij infectie met meningokokken ontstaat een typische huiduitslag. Nekstijfheid is een van de karakteristieke klachten. Men moet echter een onderscheid maken tussen de nekpijn voorkomt bij een gewone virale infectie en de nekstijfheid van meningitis waarbij men met de kin het borstbeen niet meer kan aanraken. Voor de diagnose is vaak een ruggenprik nodig.
Meningitis kan levensgevaarlijk zijn omdat de ontsteking de hersenen en het ruggenmerg kan aantasten. Vooral in het geval van een meningokokken infectie kan de aandoening op een paar uur dodelijk zijn. Voor de behandeling is een ziekenhuisopname altijd noodzakelijk.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2025
|