Wat is anorexie?
Anorexie, of anorexia nervosa, is een ernstige en potentieel levensbedreigende eetstoornis die wordt gekenmerkt door een obsessie met dun zijn, een intense angst om aan te komen, en een verstoord lichaamsbeeld.
Mensen met anorexia proberen hun gewicht te controleren door extreem weinig te eten, overmatig te sporten, of andere middelen te gebruiken om gewicht te verliezen, zoals het nemen van laxeermiddelen. Deze stoornis heeft ernstige fysieke en psychologische gevolgen.
Mensen met anorexia verliezen vaak veel gewicht en worden ondervoed, hoewel ze zelf vaak geloven dat ze nog steeds te zwaar zijn. Mensen met anorexia hebben vaak een verstoord lichaamsbeeld, waarbij ze zichzelf als dik zien, zelfs als ze gevaarlijk dun zijn. Ze beperken hun voedselinname tot het uiterste, soms tot slechts enkele calorieën per dag. Ze kunnen ook specifieke voedselgroepen volledig vermijden. Veel mensen met anorexia compenseren hun voedselinname door overmatig te sporten om calorieën te verbranden.
Ze zijn vaak obsessief bezig met voedsel, calorieën, en gewicht. Dit kan leiden tot rituelen zoals het langzaam eten van kleine hoeveelheden voedsel, of het vermijden van maaltijden in het bijzijn van anderen.
De exacte oorzaak van anorexia is onbekend, maar het is waarschijnlijk een combinatie van genetische, biologische, psychologische, en omgevingsfactoren. Als jij of iemand die je kent symptomen van anorexia vertoont, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.
Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eat.24059
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-13 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|