Bestaan bijna-doodervaringen echt?
Bijna-doodervaringen (BDE's) zijn intense persoonlijke ervaringen die plaatsvinden bij mensen die dicht bij de dood zijn of een levensbedreigende situatie hebben doorgemaakt.
Deze ervaringen worden vaak gekenmerkt door elementen zoals het zien van een helder licht, een gevoel van vrede, buiten het lichaam treden, of het herbeleven van belangrijke momenten uit het leven. De vraag of bijna-doodervaringen "echt" zijn, is echter complex en hangt af van hoe je "echt" definieert.
Veel wetenschappers geloven dat bijna-doodervaringen kunnen worden verklaard door fysiologische en neurologische processen die plaatsvinden in de hersenen tijdens extreme stress, zuurstoftekort (hypoxie), of andere levensbedreigende situaties. Veranderingen in hersenactiviteit kunnen hallucinaties, het gevoel van buiten het lichaam treden, en andere typische kenmerken van BDE's veroorzaken.
Sommige psychologen zien BDE's als een manier waarop de geest omgaat met extreme angst en de dreiging van de dood. De ervaring van vrede en acceptatie kan een psychologisch mechanisme zijn om de confrontatie met de dood minder beangstigend te maken.
Hoewel veel mensen melden dat hun BDE "echter dan echt" aanvoelt, is er geen objectief wetenschappelijk bewijs dat ondersteunt dat deze ervaringen meer zijn dan neurologische of psychologische verschijnselen. De aard van bewustzijn zelf is nog steeds een groot mysterie in de wetenschap, en BDE's raken aan fundamentele vragen over wat bewustzijn is en hoe het werkt. Sommige wetenschappers zien BDE's als een uitdaging om deze vragen verder te onderzoeken.
Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s11910-019-0983-2
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-13 - Copyright: Clinifacts 2024
|