Worden kinderen die teveel suiker eten hyperactief?
Het idee dat kinderen hyperactief worden van het eten van teveel suiker is wijdverbreid, maar wetenschappelijk onderzoek heeft geen duidelijk verband gevonden tussen suikerconsumptie en hyperactiviteit bij kinderen.
Verschillende onderzoeken hebben geprobeerd te bepalen of suiker hyperactiviteit veroorzaakt, en de resultaten laten zien dat er geen direct verband is. Een overzichtsstudie analyseerde 23 onderzoeken en concludeerde dat suiker geen significante invloed heeft op het gedrag of de cognitieve prestaties van kinderen, inclusief hyperactiviteit .
Het is mogelijk dat de waargenomen hyperactiviteit na suikerconsumptie eerder het gevolg is van het verwachtingspatroon van ouders en verzorgers. Wanneer ouders geloven dat hun kinderen suiker hebben gegeten, zijn ze geneigd om hen als drukker of hyperactiever te beoordelen, zelfs als de kinderen geen suiker hebben gekregen.
Suiker wordt vaak geconsumeerd tijdens feestjes, verjaardagen, of andere opwindende gelegenheden. De energie en opwinding van deze omgevingen kunnen bijdragen aan het idee dat suiker kinderen hyper maakt. Hoewel suiker geen hyperactiviteit veroorzaakt, kan het wel leiden tot pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Na een suikerpiek kan er een daling optreden, wat kan leiden tot vermoeidheid of prikkelbaarheid, maar dit is niet hetzelfde als hyperactiviteit.
Suikerconsumptie veroorzaakt op zichzelf geen hyperactiviteit bij kinderen. De perceptie dat suiker kinderen hyper maakt, lijkt eerder voort te komen uit omgevingsfactoren en verwachtingspatronen dan uit een daadwerkelijk fysiologisch effect van suiker.
Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418309175?via%3Dihub
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-12 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|