. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Kan je een zona aanval krijgen door vaccinatie tegen zona?

Normaal kan je geen volledige gordelroos (zona) aanval krijgen door de vaccinatie tegen gordelroos. Maar een recente studie stelde toch een aantal gevallen van oftalmologische gordelroos vast meteen na vaccinatie.

Shingrix is een recombinant, niet-levend vaccin. Dit betekent dat het geen levend virus bevat, en het kan dus geen infectie veroorzaken. Shingrix bevat een eiwit van het virus en een stof die de immuunrespons versterkt, wat helpt om het immuunsysteem te stimuleren zonder het risico van een infectie.

Zostavax is een levend, verzwakt virusvaccin. Hoewel het een verzwakte vorm van het virus bevat, is het virus in het vaccin niet krachtig genoeg om een actieve infectie te veroorzaken bij mensen met een normaal functionerend immuunsysteem.

Sommige mensen ervaren milde bijwerkingen na vaccinatie, zoals roodheid, zwelling of pijn op de injectieplaats, of soms lichte griepachtige symptomen. Deze reacties zijn een teken dat het immuunsysteem op de vaccinatie reageert, maar ze zijn niet hetzelfde als een echte gordelroosaanval.

Er werd wel een groter aantal gevallen van oftalmologische gordelroos gemeld na toediening van het vaccin ten opzichte van mensen die niet-gevaccineerd werden. Het recombinante gordelroosvaccin bevat geen levend vaccin waardoor het verhoogde risico op reactivatie van oftalmologische gordelroos waarschijnlijk niet gelinkt is aan herinfectie door het virus, maar aan een immuunreactie op een of meer componenten van het vaccin.

Bron: https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2814944

Bron: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/shingles/public/shingrix/index.html

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-10 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid