Mag je met voorkamerfibrillatie een sauna nemen?
Het nemen van een sauna met voorkamerfibrillatie (atriumfibrilleren) is een onderwerp waarover voorzichtigheid geboden is. Of het veilig is om een sauna te gebruiken hangt af van de ernst van je aandoening, je algemene gezondheid en of je symptomen goed onder controle zijn.
De hoge temperaturen in een sauna kunnen je hartslag aanzienlijk verhogen. Voor mensen met atriumfibrilleren kan dit de symptomen verergeren of een nieuwe episode van fibrillatie uitlokken. Sauna's kunnen ook leiden tot bloeddrukschommelingen. Hoewel de bloeddruk meestal daalt in de sauna, kan deze plotseling stijgen bij het afkoelen of bij het opstaan, wat riskant kan zijn voor mensen met hartritmestoornissen.
Als je atriumfibrilleren goed onder controle is met medicatie en je hebt geen frequente of ernstige symptomen, dan zou het gebruik van een sauna onder gecontroleerde omstandigheden mogelijk kunnen zijn. Sommige medicijnen voor atriumfibrilleren, zoals bètablokkers, kunnen de manier waarop je lichaam reageert op warmte beïnvloeden. Dit kan invloed hebben op hoe je je voelt in een sauna.
Voordat je besluit om een sauna te nemen, is het belangrijk om dit met je cardioloog of huisarts te bespreken. Zij kunnen je specifieke situatie beoordelen en adviseren of het veilig is voor jou. Als je arts het goedkeurt, begin dan met korte, mildere sauna-sessies en vermijd extreme temperaturen.
Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en vermijd plotselinge temperatuursveranderingen. Na de sauna is het belangrijk om geleidelijk af te koelen om extreme veranderingen in bloeddruk te voorkomen.
Bron: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-09 - Copyright: Clinifacts 2025
|