Waarom doen maandstonden pijn?
Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij veel vrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom maandstonden pijn kunnen doen.
Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen om het baarmoederslijmvlies uit te stoten. Deze samentrekkingen worden veroorzaakt door prostaglandinen, chemische stoffen in het lichaam. Hoge niveaus van prostaglandinen kunnen leiden tot sterke en pijnlijke samentrekkingen. Prostaglandinen spelen ook een rol bij het veroorzaken van ontsteking en zwelling, wat kan bijdragen aan pijn.
Wanneer de baarmoeder sterk samentrekt, kan dit de bloedtoevoer naar de baarmoeder tijdelijk verminderen, wat leidt tot ischemie (zuurstoftekort in de weefsels) en pijn.
Endometriose kan ook de oorzaak van pijn zijn. Dit is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot ernstige menstruatiepijn, omdat dit weefsel ook reageert op de hormonale veranderingen van de menstruatiecyclus.
Goedaardige gezwellen in de baarmoederwand kunnen ook menstruatiepijn veroorzaken. Ook een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen kan leiden tot pijn tijdens de menstruatie. Soms kunnen ook aangeboren afwijkingen zoals een vernauwde baarmoederhals pijn veroorzaken. Stress en emotionele spanning kunnen de perceptie van pijn verergeren. Hoewel dit geen directe oorzaak is, kan het de intensiteit van de ervaren pijn beïnvloeden.
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 0000-00-00 - Copyright: Clinifacts 2025
|
|