Is vaccinatie tijdens zwangerschap veilig?
Vaccinatie tijdens de zwangerschap wordt in veel gevallen als veilig en zelfs aanbevolen beschouwd om zowel de moeder als de baby te beschermen tegen bepaalde ziekten.
Zwangerschap kan het immuunsysteem van de vrouw verzwakken, waardoor ze vatbaarder is voor ernstige complicaties van infectieziekten. Vaccinaties helpen deze risico's te verminderen. Antistoffen die door de moeder worden aangemaakt na vaccinatie kunnen via de placenta naar de baby worden overgedragen. Dit biedt de baby bescherming tijdens de eerste maanden na de geboorte, wanneer het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
Het is aanbevolen om de volgende vaccins te krijgen tijdens de zwangerschap: griep, tetanus, difterie en kinkhoest.
Vaccins die levende verzwakte virussen bevatten, worden meestal niet aanbevolen tijdens de zwangerschap vanwege mogelijke risico's voor de foetus. Hierbij horen het vaccin tegen mazelen-bof-rubella (MMR), varicella (waterpokken), BCG (tuberculose) en gele koorts.
Bijwerkingen van vaccins tijdens de zwangerschap zijn meestal mild en vergelijkbaar met die bij niet-zwangere vrouwen. Deze kunnen pijn op de injectieplaats, milde koorts of vermoeidheid omvatten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om hun zorgverlener te raadplegen voordat ze worden gevaccineerd. De zorgverlener kan aanbevelingen doen op basis van de individuele gezondheidsstatus en -omstandigheden van de vrouw.
Bron: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/by-age/pregnancy.html
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-06 - Copyright: Clinifacts 2025
|