Wat kan je doen tegen bloemkooloren?
Bloemkooloren kunnen ontstaan na herhaald trauma aan het oor, wat leidt tot bloedophoping en vervorming van het kraakbeen. Als de aandoening niet direct wordt behandeld, kan de vervorming permanent worden.
Direct na een verwonding kan het aanbrengen van ijs helpen om zwelling en pijn te verminderen, hoewel het de vorming van een hematoom niet volledig kan voorkomen. Vermijd activiteiten die extra druk of stoten op het oor kunnen veroorzaken totdat het volledig genezen is.
Als er zich na een verwonding een hematoom (bloedophoping) vormt, is snelle medische behandeling cruciaal. Een arts kan het opgehoopte bloed met een naald of een kleine incisie draineren.
Na drainage wordt vaak een compressieverband aangebracht om te voorkomen dat het hematoom terugkomt en om het oor in de juiste vorm te houden tijdens het herstel. Na drainage kan een arts antibiotica voorschrijven om infecties te voorkomen. Regelmatige controle kan nodig zijn om er zeker van te zijn dat het oor goed geneest en dat er geen nieuwe ophoping van bloed optreedt.
Voor mensen die sporten waarbij de oren risico lopen op trauma, zoals worstelen, boksen of rugby. Het dragen van speciale hoofd- of oorbeschermers kan het risico op letsel aanzienlijk verminderen.
Als een bloemkooloor niet op tijd is behandeld en het kraakbeen al vervormd is, kan plastische chirurgie nodig zijn. Een chirurg kan het misvormde kraakbeen corrigeren of verwijderen om de vorm van het oor te verbeteren.
Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196070921003331?via%3Dihub
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-25 - Copyright: Clinifacts 2024
|