Hoe ontstaat krentenbaard?
Krentenbaard, ook bekend als impetigo, is een bacteriële huidinfectie die voornamelijk voorkomt bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kan treffen. De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën, die de huid binnen dringen via kleine wondjes, zoals schaafwonden, insectenbeten of andere huidbeschadigingen.
De belangrijkste veroorzakers zijn stafylokokken en streptokokken. Deze bacteriën bevinden zich vaak al op de huid of in de neus zonder problemen te veroorzaken, maar kunnen een infectie veroorzaken als ze via een beschadigde huid binnendringen.
Krentenbaard is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon op persoon worden overgedragen door direct contact of via besmette voorwerpen, zoals handdoeken of kleding. Warme, vochtige omstandigheden en een verminderde weerstand kunnen het risico op infectie vergroten.
De infectie begint vaak als kleine rode vlekken of blaasjes op het gezicht, vooral rond de mond en neus. De blaasjes barsten open en vormen een kenmerkende honingkleurige korst. Het kan gepaard gaan met jeuk, wat de kans op verdere verspreiding door krabben vergroot.
Krentenbaard wordt meestal behandeld met antibiotica, zowel in de vorm van crèmes als orale medicatie, afhankelijk van de ernst van de infectie. Het is ook belangrijk om hygiënische maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Goede handhygiëne en het vermijden van direct contact met de infectie kunnen helpen de verspreiding te beperken.
Bron: https://www.cdc.gov/group-a-strep/about/impetigo.html
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-08-31 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|