Kan chronische stress het risico op Alzheimer verhogen?
Er is bewijs dat chronische stress het risico op de ziekte van Alzheimer kan verhogen. Chronische stress leidt tot een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het brein, met name op gebieden die betrokken zijn bij het geheugen en het leren, zoals de hippocampus.
Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van cortisol kan de hersencellen beschadigen, met name in de hippocampus, een cruciaal gebied voor het geheugen. Dit kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang en geheugenverlies, symptomen die ook voorkomen bij Alzheimer.
Chronische stress is ook geassocieerd met een toename van ontstekingsprocessen in het lichaam. Ontsteking wordt gezien als een belangrijke factor in de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten, waaronder Alzheimer. Een ontstekingsreactie kan de accumulatie van amyloïde plaques bevorderen, een kenmerk van Alzheimer.
Stress draagt bij aan andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen kunnen op hun beurt het risico op cognitieve achteruitgang en Alzheimer verhogen.
Hoewel chronische stress niet de enige oorzaak van Alzheimer is, draagt het waarschijnlijk bij aan de versnelde achteruitgang van cognitieve functies bij mensen die al risico lopen.
Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s11121-022-01385-1
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-06 - Copyright: Clinifacts 2024
|