Moeten we plastic flessen vermijden in de zomer?
Het vermijden van plastic flessen, vooral in de zomer, heeft te maken met gezondheidsoverwegingen. Er is echter wetenschappelijk bewijs dat water ook in de zomer in plastic flessen kan bewaard worden.
Plastic flessen zijn vaak gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), een materiaal dat bij blootstelling aan hitte chemicaliën zoals bisfenol A (BPA) en ftalaten kan afgeven. Wanneer plastic flessen worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zoals in de zomer of wanneer ze in de auto liggen, kunnen zeer kleine hoeveelheden van deze chemicaliën in het water lekken. Studies hebben aangetoond dat de kleine hoeveelheden van deze chemicaliën geen schadelijke effecten hebben op onze gezondheid.
Wanneer je een plastic fles hergebruikt zonder deze grondig schoon te maken, kunnen bacteriën zich ophopen in de fles, vooral in warme omstandigheden. Dit komt doordat plastic vaak krassen en scheuren vertoont na hergebruik, wat een ideale omgeving biedt voor bacteriën om te groeien .
Roestvrijstalen of glazen flessen zijn ook veilig voor hergebruik en geven geen schadelijke stoffen af bij blootstelling aan hitte.
Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772985024000061?via%3Dihub
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-05 - Copyright: Clinifacts 2025
|