. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Waarom komt een jichtaanval vaak 's nachts om 4 uur voor?

Jichtaanvallen komen vaak 's nachts of in de vroege ochtend voor vanwege een combinatie van fysiologische factoren die op dat moment van de dag optreden.

's Nachts daalt de lichaamstemperatuur. Omdat jicht wordt veroorzaakt door de vorming van urinezuurkristallen in gewrichten, kan een lagere temperatuur de vorming van deze kristallen bevorderen. Gewrichten zoals de tenen zijn gevoeliger voor temperatuurverlaging, waardoor urinezuur sneller kristalliseert en een ontsteking veroorzaakt.

Tijdens de nacht wordt er minder vocht ingenomen, en je kunt door transpiratie vocht verliezen. Dit kan leiden tot een verhoogde concentratie van urinezuur in het bloed, wat de kans op kristalvorming en een jichtaanval vergroot. Uitdroging maakt het moeilijker voor het lichaam om overtollig urinezuur uit te scheiden.

Tijdens de nacht dalen de niveaus van het hormoon cortisol, dat ontstekingsremmend werkt. Een lage cortisolspiegel maakt het lichaam vatbaarder voor ontstekingen, zoals die veroorzaakt worden door urinezuurkristallen in de gewrichten. Hierdoor kan een jichtaanval in de vroege ochtend intenser zijn.

Wanneer je slaapt, vertraagt de bloedcirculatie. Dit kan leiden tot een tragere verwijdering van urinezuur uit het bloed en gewrichten, waardoor de kans op kristalvorming toeneemt.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360969/

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-08 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid