. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Wanneer heb je een tekort aan jodium?

Een jodiumtekort ontstaat wanneer je niet genoeg jodium binnenkrijgt via je voeding. Jodium is een essentieel mineraal dat nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen, die een cruciale rol spelen in de regulatie van je stofwisseling, groei, en ontwikkeling.

Een van de vroegste en meest zichtbare symptomen van een jodiumtekort is een vergrote schildklier, ook wel struma genoemd. Dit gebeurt omdat de schildklier harder moet werken om voldoende hormonen aan te maken. Een tekort aan jodium kan leiden tot hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), wat vaak gepaard gaat met een tragere stofwisseling en gewichtstoename.

In gebieden waar de bodem weinig jodium bevat, zoals bergachtige regio's en gebieden ver van de zee, kan er een tekort in de voeding optreden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium zijn onder andere zeevruchten, zuivel, eieren, en gejodeerd zout.

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is de behoefte aan jodium verhoogd, waardoor een tekort sneller kan optreden als de voeding niet voldoende jodium bevat.

Mensen die geen dierlijke producten eten, zoals veganisten of vegetariërs, lopen een groter risico op jodiumtekort als ze geen gejodeerd zout of andere bronnen van jodium gebruiken.

Een jodiumtekort kan worden vastgesteld door bloedonderzoek of door een urinetest. De behandeling bestaat meestal uit het verhogen van de inname van jodium via voeding of supplementen, zoals jodiumtabletten of het gebruik van gejodeerd zout.

Bron: https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/iodine-deficiency

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-14 - Copyright: Clinifacts 2024

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid