Wat is de ziekte van Sjögren?
De ziekte van Sjögren is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de exocriene klieren aanvalt, met name de klieren die verantwoordelijk zijn voor het produceren van tranen en speeksel.
Dit leidt tot symptomen van droge ogen en droge mond, wat de meest kenmerkende klachten zijn. De ziekte kan echter ook andere delen van het lichaam aantasten, zoals de gewrichten, huid, longen, nieren, en zenuwen. Hierdoor kunnen ook gewrichtspijn, stijfheid, vermoeidheid, zwelling van de speekselklieren, droge huid en neusbloedingen optreden.
Bij de ziekte van Sjögren valt het immuunsysteem per ongeluk de klieren en andere delen van het lichaam aan. De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt verondersteld een combinatie van genetische en omgevingsfactoren te zijn. Vaak komt de ziekte voor in combinatie met andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of lupus (SLE).
Er is geen genezing mogelijk voor de ziekte van Sjögren, maar de symptomen kunnen worden beheerd met kunsttranen voor droge ogen, speekselvervangers en goede mondhygiëne voor droge mond en immuunsuppressiva of ontstekingsremmende medicijnen bij systemische symptomen.
Sjögren komt vaker voor bij vrouwen, meestal na de leeftijd van 40 jaar, en heeft een variabel verloop, waarbij sommige mensen slechts milde symptomen ervaren, terwijl anderen ernstigere complicaties kunnen ontwikkelen.
Bron: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMcp1702514
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-29 - Copyright: Clinifacts 2024
|
|