Welke medicamenten veroorzaken hoofdpijn?
Hoofdpijn kan een bijwerking zijn van verschillende soorten medicatie. Hoofdpijn kan optreden als een directe bijwerking van het medicijn zelf, of als gevolg van overmatig gebruik van bepaalde medicijnen.
Paracetamol en NSAID's zoals ibuprofen, naproxen en aspirine kunnen hoofdpijn veroorzaken bij dagelijks gebruik, wat kan leiden tot een zogenaamde medicatie-overgebruikshoofdpijn (MOH).
Nitraten en nitroglycerine kunnen hoofdpijn veroorzaken doordat ze bloedvaten verwijden. Calciumantagonisten zoals nifedipine en amlodipine, die worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk of hartproblemen, kunnen ook tot hoofdpijn leiden. Antidepressiva zoals amitriptyline, fluoxetine, sertraline en citalopram worden vaak in verband gebracht met hoofdpijn, vooral bij het begin van de behandeling.
Orale anticonceptiva (de pil) en andere hormonale behandelingen (bijv. hormoonvervangende therapie) kunnen hoofdpijn veroorzaken of verergeren, vooral bij vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale schommelingen.
Sildenafil (Viagra) en vergelijkbare medicijnen zoals tadalafil (Cialis) en vardenafil kunnen hoofdpijn veroorzaken als gevolg van bloedvatverwijding.
Langdurig gebruik van opioïden zoals morfine of oxycodon kan hoofdpijn veroorzaken wanneer het medicijn wordt afgebouwd.
Als iemand regelmatig hoofdpijn ervaart en medicijnen gebruikt, is het verstandig om dit met een arts te bespreken. Het aanpassen van de dosis of overschakelen naar een ander medicijn kan in sommige gevallen helpen om hoofdpijn te verminderen.
Bron: https://www.ichd-3.org/wp-content/uploads/2018/01/The-International-Classification-of-Headache-Disorders-3rd-Edition-2018.pdf
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-09-29 - Copyright: Clinifacts 2024
|