Bestaan bijna-doodervaringen echt?
Het bestaan van bijna-doodervaringen (BDE's) is een onderwerp van veel discussie binnen wetenschap, filosofie en spiritualiteit. BDE's zijn ervaringen die sommige mensen rapporteren na een levensbedreigende gebeurtenis, zoals een hartstilstand, een ernstig ongeval of een diepe coma.
Veelvoorkomende elementen van bijna-doodervaringen zijn het zien van een fel licht, een gevoel van vredeen het ervaren van uittredingen (buiten het lichaam zijn).
Bij een levensbedreigende situatie verandert de chemische en elektrische activiteit in de hersenen. Een tekort aan zuurstof, bijvoorbeeld, kan hallucinaties, tijdsvervorming en het gevoel van buiten het lichaam treden veroorzaken.
Sommige onderzoekers denken dat BDE's psychologische reacties zijn op extreme stress of doodsangst. Het brein zou een verdedigingsmechanisme activeren om de persoon te beschermen tegen de emotionele schok van een levensbedreigende gebeurtenis.
De ervaring van een fel licht of het zien van overleden geliefden zou kunnen voortkomen uit bekende culturele en religieuze verwachtingen die ons brein oproept in extreme situaties.
Voor veel mensen hebben BDE's een sterke spirituele betekenis. Sommigen zien ze als bewijs voor het bestaan van een leven na de dood of de onsterfelijkheid van de ziel. De consistentie van sommige ervaringen, zoals het zien van een tunnel of licht, wordt soms als bewijs hiervoor gezien.
Tot op heden is er echter geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat BDE's bewijs zijn van een leven na de dood. De ervaringen blijven persoonlijk en subjectief.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10158795/
Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-10-04 - Copyright: Clinifacts 2025
|