. Clinifacts
Clinifacts
Medische informatie kort en kritisch
Home Top 100 Nieuw N F E D

Welke kanker kunnen bloemenverkopers krijgen door pesticiden op bloemen?

Bloemenverkopers kunnen mogelijk een verhoogd risico lopen op bepaalde vormen van kanker door langdurige blootstelling aan pesticiden die worden gebruikt op bloemen.

Hoewel directe studies specifiek naar bloemenverkopers schaars zijn, zijn er wel aanwijzingen uit onderzoek naar beroepsmatige blootstelling aan pesticiden in andere sectoren (zoals landbouw) die relevant kunnen zijn. De belangrijkste zorgen richten zich op de volgende vormen van kanker: Non-Hodgkin-lymfoom (NHL), leukemie, longkanker en huidkanker.

Uit verschillende studies blijkt dat blootstelling aan bepaalde pesticiden, met name herbiciden zoals glyfosaat en insecticiden, kan leiden tot een verhoogd risico op non-Hodgkin-lymfoom, een type bloedkanker. Bloemenverkopers die regelmatig met bloemen werken die met pesticiden zijn behandeld, kunnen via inademing of huidcontact kleine hoeveelheden van deze stoffen binnenkrijgen.

Blootstelling aan insecticiden en fungiciden is in verband gebracht met een verhoogd risico op leukemie. Sommige pesticiden bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) die via inhalatie in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Hoewel het directe verband tussen pesticiden en longkanker minder sterk is, kan de inademing van bepaalde pesticiden of chemische dampen in slecht geventileerde ruimtes het risico op longkanker verhogen.

Langdurig huidcontact met bloemen die behandeld zijn met pesticiden kan leiden tot blootstelling aan stoffen die in sommige gevallen huidkanker kunnen veroorzaken.

Bron: https://publications.iarc.fr/Book-And-Report-Series/Iarc-Monographs-On-The-Identification-Of-Carcinogenic-Hazards-To-Humans/Some-Organophosphate-Insecticides-And-Herbicides-2017

Bron: https://www.mdpi.com/1660-4601/11/4/4449

Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey - Laatste update: 2024-10-17 - Copyright: Clinifacts 2025

Share on Facebook



Populaire onderwerpen

Contact:
• Prof. Dr. Dirk Devroey
• E-mail: dirk.devroey@vub.be

Informatie:
• FAQ
• GDPR
• Copyright
• Aansprakelijkheid